Без категория

Какво е табакера?

Какво представлява табакерата за цигари?

Табакера (на френски: tabatière) е кутия, обикновено сгъваема, за тютюн или цигари. Днес се употребява значително по-рядко, отколкото в миналото. Табакерата, която се използва за съхраняване на тютюн, най-често е с кръгла форма, докато тази за цигари — с правоъгълна. Изработва се от слонова кост, дърво, янтар, метал. Понякога табакерите са инкрустирани със скъпоценни и полускъпоценни камъни. Табакерите за тютюн могат да имат няколко прегради за различни видове, докато тези за цигари имат ластик или друго приспособление, което да запазва цигарите от разместване и смачкване.

Табакерите за цигари обикновено са тънки и правоъгълни, често със заоблени ръбове и страни, за да може да са с комфортен дизайн, за да се носят в джоба. Двете половини на табакерите са свързани с пантички и при отваряне се разкриват две отделения, в които се съхранява малък брой цигари – старинните табакери обикновено съдържат около 8 до 10 цигари, тъй като цигарите през деветнадесети и началото на ХХ век са по-къси и по-широки от цигарите, които се произвеждат днес. Често табакерите имат ластик от вътрешна част, който придържа цигарите. По – луксозните табакери са с метални държачи прикрепени с пружинки, към двата капака на табакерата.

История на табакерата

Табакерите за цигари били често използвани от деветнадесети век до средата на ХХ век. Те са били в голяма степен за защита на цигарите от счупване или повреда, като по-ефективен и сигурен начин за предпазване на цигари, отколкото хартиените цигарени кутии. Здравите метални табакери често са били украсени с емайл или гравюри. По това време се е възприемало, че пушенето е мъжки навик и табакерите са били с дизайн насочен към мъжете. Като в повечето случаи върху табакерите са били гравирани с женски еротични образи.

Както при повечето антични аксесоари, табакерите често били изработване от злато или сребро предназначени за употреба от по-висшите ешелони на обществото. В днешно време се намират все още много антични табакери изработени от злато или сребро.

Повечето златни табакери за цигари са били гравирани, докато табакерите изработени от сребро бивали инкрустирани с емайл. Това вероятно е така, защото златото се счита за прекалено ценно, за да се покрие с друг материал, и е достатъчно естетично, без допълнителна декорация. Табакерите за цигари изработени от злато често се характеризирали с гравирани изображения, тъй като те били скъпи предмети, често давани като подаръци и точно както при мъжките аксесоари от деветнадесети век, били гравирани с монограми и инициали на собствениците им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *